Ana Sayfa

Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Gemlik Zeytini Videosu Gemlik Zeytin Firmaları

GEMLİK ZEYTİNİ

Zeytin ve Zeytin Çeşitleri
Zeytinin Faydaları
Zeytinin Tarihçesi
Zeytin Ağacı
Zeytin Yaprağı
Zeytin Hasadı
Zeytin İstatistikleri
Zeytincilik Sorunları
Zeytin Hastalık-Zararlıları
Zeytin Efsaneleri
Zeytinyağı
Zeytinyağının Faydaları
İletişim

Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz Şişe üzerinde bulunan Coğrafi İşaretlemeye dikkat edin. Bir ürün veya ürünün ait olduğu bölgenin coğrafi işaretlemeyi alabilmek için Türk Patent Enstitüsü tarafından bir çok değerlendirmeye tabi tutulduğunu unutmayın. Ürün üzerinde coğrafi işaret varsa ürün kesinlikle sınırları Türk Patent Enstitüsünce belirlenmiş coğrafi bölgenin zeytinlerinden elde edilmiştir. İşaretsiz yağlarda o bölgenin yağı olmama ihtimali olma ihtimalinden çok daha yüksektir

* Yerli malı zeytinyağı alın. Ülkemizin dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerinden olduğunu unutmayın. Yabancı ülkelerden ithal edilen zeytinyağlarında işaretlerden anlamıyorsanız kalitesiz yağ alma riskiniz daha fazladır.
* Yabancı zeytinyağı alacaksanız Avrupa Birliğinin zeytinyağı kalitesini güvence altına almak için hazırlanmış olan yasa DOP (Denominazione di Origine Protetta) sertifikasına dikkat ediniz
* Hasat tarihi on iki aydan daha eski olan zeytinyağlarını almayın
* Sızma zeytinyağı alın. Fiyat olarak diğerlerine göre biraz farklı olsa da sızma zeytinyağını her türlü yemekte kullanabilirsiniz.
* ….. Bölgesinin zeytinlerinden harmanlanmıştır ve seçme zeytinlerden üretilmiştir yazısı bulunan zeytinyağlarını almayın. Her iki ibarede zeytinyağının değişik bölgelerden getirilen kalitesiz ve kaliteli zeytinlerin karmasından üretildiğini ifade eder. (Taklit firmaların taktiğidir.)
* Soğuk preslenmiştir yazısı bulunan zeytinyağlarını almayın. Çünkü tüm zeytinyağları zaten soğuk preslenir.
* Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz organik olarak üretilmiştir yazısı yer alan yağlarda sertifika olayına dikkat edin. Organik zeytinyağı üretimi yeni olup, bu üretim şekli uluslar arası bir sertifikalandırma kuruluşu tarafından üretim yapılan alanda bizzat 3 yıl izlenir. Bu sürenin sonunda uygun görülürse organik zeytinyağı sertifikası verilir.
* Yağın asit oranını kontrol edin. Örneğin % 0,8 Sadece sızma % 0,5 kaliteli % 0,2 Yüksek kaliteli demektir.
* Naturel Sızma, Rafine Zeytinyağı, Riviera zeytinyağı anlamlarını öğrenin alım aşamasında hata yapma ihtimaliniz azalır.

* Etiketin ve şişenin güzelliği kaliteyi göstermez. Kaliteli zeytinyağları ışığın yarattığı oksitlenmeden korumak için koyu renk cam şişelerde satılır.
* Şişenin boğazında ya çok az bir boşluk yada hiç boşluk olmamalıdır. Sızma yapan yağları almayın.
* Zeytinyağının rengine bakarak kalitesini anlama imkânımız yoktur.
* Mantar kapaklı zeytinyağlarını almayın. Çünkü mantarda hava sızma ihtimali yüksektir.

© 2010